Time flies.....

Hallo lieve allemaal,

Wat gaat de tijd toch snel, over drie weken zit ik alweer in Nederland en heb ik mijn avontuur in Suriname afgesloten. Daar denk ik nu nog even niet aan. Ik ga eerst de laatste behandelingen uitvoeren en daarna nog een weekje naar Curacao met Marieke, Esther en Agnes en Marijke. We gaan Suriname in Curacao afsluiten, dit vonden wij wel een heel strak plan. Het is vanaf hier heel goedkoop om in Curacao te komen, dus wij dachten waarom niet?

Ik heb alweer een aantal tripjes achter de rug, ik ga naar stage en ik ben hier jarig geweest.

Ik heb in het pinkster weekend één van de populairste tripjes gedaan hier in Suriname, namelijk de Raleigh Vallen. Dit is een tripje waarbij we eerst 4 uur in de bus hebben moeten zitten en vervolgens 2 uur in een bootje, dat was een lange zit, maar het was het dubbel en dwars waard. Aangekomen bij de Raleigh Vallen hebben we onze hangmatten opgehangen en kregen we heerlijk Surinaams eten. Daarna zijn we naar de Moedervallen geweest, dit is een van de grootste stroomversnellingen, daarom heet het Moederval. Ik ben het wel eens met de naam, Moederval klinkt toch echt beter dan Vaderval :)Wanneer toeristen naar de Raleigh Vallen gaan, is het hoogtepunt het beklimmen van de Voltzberg. Dit is een berg die te zien is in de grote broccoli, of te wel het binnenland van Suriname. Het is een heel grote berg die ik beklommen heb, jemig wat een klim. Voordat we weggingen hebben weons zelf helemaal ingepakt want het regende heel erg. Iedereen heeft zich in een regenponcho gehezen en toen kon het beginnen. We werden met een boot en een gids naar the middle of no where gebracht. In deze jungle hebben we ongeveer 7 kilometer gelopen en toen stonden we voor de Voltzberg, nu moesten we nog omhoog. Ik dacht echt, dat gaat nooit lukken, zooo steil. Ik vond de klim heel zwaar en ook best eng. Het gaat hier iets anders dan in Nederland (ook al staat in NL geen grote berg, haha). Veiligheidsmaatregelen, zoals iets waaraan je je vast kunt pakken is er niet. De eerste en enige regel:verstand op nul zetten en dom naar boven klimmen. We konden niet van de berg afvallen want overal stond wel begroeiing waar je dan in zou vallen, maar toch ik vond de klim naar boven niet heel prettig. Ik heb me zowel schuivend op m'n kont als lopend boven gekregen, ik was echt kapot. Maar wat was het gaaf. Zo'n ontzettend geweldig uitzicht. We konden zover kijken over het land Suriname. Ik kan wel honderd keer zeggen hoe mooi het was, maar als je er niet gestaan hebt zul je niet begrijpen hoe mooi het echt was, dus daarom nodig ik jullie uit om ook de Voltzberg te komen beklimmen haha. We hebben een poosje op de top gestaan en genoten van het uitzicht. En toen kwam het....we hebben natuurlijk 7 kilometer afgelegd om bij de berg te komen, maar om weer bij de slaapplaats te komen moesten we de berg weer af en dezelfde zeven kilometers nog eens lopen. Toen had ik de lol er een beetje af, benen en voeten waren moe en ik struikelde om de haverklap omdat ik mijn voeten niet meer goed optilde. Gelukkig zijn we helemaal heel thuisgekomen en ben ik een mega toffe ervaring rijker!!

Ook ben ik een weekend naar Brownsberg geweest met een aantal Surinaamse mannen die huisgenoten hadden leren kennen bij de organiseren van de sportdag. Zij regelen ook tours voor studenten. Wat een lol hebben we gehad, het was een van de gezelligste tripjes die ik gedaan heb. Karaoka, salsa dansen, zingen, drinken en heel veel gezelligheid. Brownsberg is wederom een berg die ik moest beklimmen om twee hele mooie watervallen te zien, namelijk de Leoval en de Ireneval. Gelukkig was dit niet zo'n lange klim en hebben we een poos kunnen genieten van het hele koude water dat naar beneden viel. Dit weekend ben ik ook weer naar Berg en Dal geweest, waar ik met Nicolet ook al was geweest. Deze keer heb ik niet alleen de kabelbaan gedaan, maar ook echt gekajakt zonder dat het onweerde en hebben we gehiked (historische tocht) waarbij we wederom :S een berg moesten beklimmen. Het was opzich wel mooi, maar om de een of andere reden ligt mijn interesse niet zo bij dingen van historie. Maar ondanks dat weet ik nu heel ongeveer een klein beetje wat de achterliggende gedachte van Berg en Dal is, die ik overigens niet aanjullie kan vertellen. Ik verwijs jullie door naar Google of zo iets. haha....Het was wel weer een super gezellig en mooie dag.

Ja, ja nu komt het. Ik heb een certificaat voor Salsa dansen, wie had dat nu gedacht. Ik heb de afgelopen acht weken een basiscursus gedaan voor salsa en merengue. Ik vond het wel leuk, maar had na de eerste les al door dat het niet helemaal mijn ding was. De dansleraar zei constant dat we moesten leren om de muziek, het ritme en de maat en vooral het gevoel bij het dansen moesten voelen. Nou ik weet niet hoe hij het deed, maar wat die vier dingen betreft heb ik niks geleerd. Ik moest overal tegelijk aan denken, de maat en het ritme(dit wasoverigens de meest lastige opgave) en daarnaast nog pasjes doen, naar je danspartner kijken en pfff..... ik was blij dat het over was. haha... Het is nu officieel, dansen is niks voor mij, ik kan het niet, ik hoor het niet en ik wil het niet, hoe gezellig de lessen ook waren. We zijn beoordeeld door jury mensen en ik heb het gehaald, dus ik schijn toch enig ritme en enige maat te hebben. Mensen, wat heb ik mezelf overtroffen.

Ik stop weer met mijn verhaal. Ik denk niet dat ik er nog foto's op zet. Het is zo'n gedoe en het duurt zolang voor het er op staat. Ik hoop dat mijn verhalen interessant genoeg zijn en dat jullie in Nederland wel mijn fotoboek willen bewonderen. Volgende week donderdag vlieg ik. Voor die tijd komt er nog wel even een verhaaltje....

Tot dan maar weer. In mijn volgende verhaal zal ik iets meer vertellen over hoe de stage is verlopen..

Liefs Dana

Nico

Eej lief,

Wat weer een super leuk, lief, grappig Danaverhaal!!
Haha, je verwijzing naar Google en de uitnodiging voor de Voltzberg.. Ik lig weer in een scheur!!

Meid, nu is het wel genoeg hoor! Ik kan je niet langer missen.. Dus hupsake, een beetje tempo haha..
Maar ik heb net je lieve sms ontvangen en daarin staat het bewijs dat het niet meer lang gaat duren!!..

Lien en ik hadden je nog gebeld, we waren bij Guus Meeuwis en we dachten aan je.. Marco Borsato kwam daar met 'ik leef niet meer jou'.. Natuurlijk nemen we dit niet te letterlijk, maar dit nummer zingen we vaak uit volle borst mee... (terwijl de tekst eigenlijk een beetje triest is haha)

Meis.. geniet nog even van de zon, de parbo`s, het salsa dansen en het heerlijke onbezorgde leventje in Paratown..

Ik spreek je.. XXX

Miranda

Hey Daan,

Wat een leuk verhaal.... hebben zijn Zumba lessen toch een beetje geholpen, je salsa diploma te behalen ;-) hahahaha
Pffff word echt tijd dat je weer naar huis komt hoor..... Laat maar even weten welke dag je terug bent.....
Heb je voor je verjaardag proberen te smsen.... maar op de één of andere manier lukte dat niet!!!! :-(

Nou heel veel plezier nog de laatste weken.... en tot snel....

Kuss..... Miran,

Jennifer

Ik zie het al helemaal voor me Dana aan de salsa Haha echt cool ! Hey meis geniet van de laatste dagen daar en veel plezier in curaçao liefs jennifer

Marieke en Gerwin

Heeej Daan!

Wat een lollig verhaal weer... Ik moet zo gigantisch om je schrijfstijl lachen! En inderdaad je hebt jezelf overtroffen met het behalen van je Salsa diploma... Je bent toch nog een natuurtalentje!

Ik hoop je snel weer te zien!!!

Liefs Marieke (en Gerwin )

Betsy

Eindelijk weer een berichtje van jou. Mooi dat het goed gaat! Ik hoop dat je Dennis ook een keer salsales gaat geven, kan hij ook nog wat van leren!

Groetjes uit Hardenberg
Betsy

Carmen en Ben

Hé Dana,
Zo te horen heb je jezelf weer overtroffen met die outdoor activiteiten en ben je bovendien een 'berg' aan ervaring rijker.
Dat Salsa diploma daar moeten we het later nog wel even over hebben. Er móet iets met die jury gebeurd zijn .........

Nog een paar mooie dagen in Surname en een fijne vakantie in Curacao gewenst.
We hopen je gauw weer in Schoonebeek te zien en te horen en zijn erg beniewd naar de verhalen en de foto's.

Veel plezier en tot ziens,
XX

Marjan

Hoi Dana,
Ik blijf genieten van je verhalen, maar zo te lezen is dat alweer bijna voorbij!
Geniet nog van je laatste weekjes en van Curacao!

Liefs uit Gramsbergen

mama

Hoi lieffie,
Ik denk dat je je salsadiploma te danken hebt aan die glansrijke carriere bij de majorettes van de Bazuin!!!
Ik kan niet wachten tot je terug bent!!! Dikke knuffel van mij!!!

Uit Schoonebeek

Hallo Dana,
Dank voor je schitterende Surinameverhalen. Je hebt
behoorlijk goed kennis gemaakt met land en volk, na een
beroerde start. Doe de kinderen en leraren van de Buechner-
school de groeten van Marielle v.d.Haak (Elisabethfonds) en
van mij. We hopen nu echt met 6 Schoonebekers in febr.
14 dagen naar Suriname te gaan om 3 projecten te bezoeken en zo mogelijk een kinderhuis te gaan steunen
(Koesikwarano in Commewijne).
Wat Curacao betreft: Daar heb ik lange tijd gewoond en droom er nog steeds van: Geniet van de baaien, de landhuizen en de forten. Mijn lievelingsbaai: Piscadera!
Goede reis toegewenst en hopelijk weer veilig terug, brasa!
mevrouw en meneer Admiraal

geesje en norbert

Lieve Dana,

Je verslag gelezen, geweldig wat je allemaal meemaakt.
Bergen beklimmen, knap hoor! Volgens ons, ben je wel een maand nodig om weer aan ons landje te wennen.
Nog een paar weken en dan ben je weer bij ons!
Geniet er nog van, de tijd gaat snel.

Liefs norbert en geesje.

Marion

Heey Daan,

Dat heb je weer mooi geschreven!! Complimenten hoor!!
Maarrrrrrre....... links fietsen!!!!!! ik hoop dat ik je dan de eerste dagen nog niet in het dorp tegenkom hahaha

Nog heeeel veel plezier op curacao, geniet er nog ff flink van en tot volgende week!!!

Dikke knuffel van ons
X Martijn